fbpx

Înainte să citești acest articol, te rog să îți faci un ceai și să iei loc într-un fotoliu. Urmează 5 minute de relaxare, benefice pentru viața ta de student.

Acum că stai comod și ești pregătit să înveți lucruri noi, sper că o să le și aplici, deoarece este cazul să fim buni și la practică, nu doar la teorie.

Cum timpul a trecut mai repede decât am trecut noi pe la cursuri, semestrul e pe sfârșite și noi la fel, sesiunea și sentimentul de panică sau neliniște se instalează ușor-ușor în fiecare dintre noi.

Pentru cei care vă aflați la prima sesiune, luați aminte de la cei mai mari și la cele ce vor fi prezentate în acest articol. Veți vedea că, orice facultate ați urma, oricâte sesiuni ați avea în palmares, experiențele sunt mereu aceleași sau cel puțin foarte asemănătoare.

Acest articol vă va ajuta să treceți cu bine peste obstacolele ce se vor ivi pe parcursul următoarelor 3 săptămâni.

Sfaturi pentru voi? Citiți în continuare.

  1. Fără stres!

Știu că pentru unii pare imposibil, dar trebuie să încerci să ții cont de acest lucru, deoarece dacă o să fii stresat, în primul rând nu este benefic pentru sănătatea ta, iar  în al doilea rând nu o să te poți concentra asupra lucrurilor cu adevărat importante în timpul sesiunii; prin lucruri importante mă refer la faptul că trebuie să înveți pentru examene, nu la faptul că trebuie să găsești o cale care să te ajute să termini cât mai repede cele 4 sezoane din noul tău serial preferat.

  1. Apucă-te din timp de învățat!

Bineînțeles că veți auzi acest “imn” pe toată perioada studenției de fiecare dată când se apropie un test sau un examen. Și tot de fiecare dată vă veți promite că veți face asta și tot de atâtea ori majoritatea nu veți obține rezultatul dorit. Cu siguranță există și persoane care se organizează ceva mai bine și se ambiționează să înceapă din timp treaba, persoane care folosesc graficul Gantt pentru administrarea timpului pentru învățat, lucru care le ajută să stabilească câte zile au de învățat pentru fiecare materie și ce trebuie să facă în fiecare zi.  Încercați să țineți cont de acest lucru măcar cu cel puțin câteva zile înainte de respectivul examen, lucru care duce către următorul sfat…

  1. Învață și lasă ispitele pe mai târziu!

Știm cu toții că atunci când te apuci serios de învățat, cumva toate lucrurile din jur ți se par mai interesante. Ca de exemplu, culoarea pereților din cameră, hainele care nu stau la locul lor, paharul gol de apă din fața ta pe care te duci să îl umpli pentru a mai trage puțin de timp, iar după ce ajungi cu el în cameră îți dai seama că nu ai mai mâncat nimic de jumătate de oră și brusc, o binemeritată pauză după ce ai depus atâta efort învățând (nicidecum petrecând timp pe rețelele de socializare) trebuie neapărat trecută în program.

  1. Nu-ți stresa colegii!

Că tot vorbeam de rețelele de socializare, contrar așteptărilor, acestea explodează și mai tare în sesiune. Când te gândești că majoritatea ne închidem Facebook-ul în această perioadă, nu mai facem atâtea poze pentru a le posta pe Instagram sau nu avem timp de filtrele de pe Snapchat, totul se întâmplă fix pe dos. Cumva fiecare videoclip cu pisici ni se pare amuzant, deși poate nouă nici măcar nu ne plac pisicile, iar ocazional mai trimitem sau postăm o poză în care se presupune că învățăm, dar în care de fapt doar ne plângem că avem atât de multe pe cap și cam atât. De asemenea, o altă modalitate de a te plânge este lipsa materialelor. Așa că, nu-ți stresa colegii cerându-le cursuri și seminare în timpul sesiunii. Încearcă să ai totul adunat și pregătit din timp.

  1. Relaxarea nu e interzisă!

Sesiunea este o perioadă în care trebuie să dedici cât mai mult timp asimilării de cunoștințe pe care poate nu le-ai înțeles tot semestrul, dar…asta nu înseamnă că trebuie să te închizi în casă și să ieși la lumină doar în ziua examenului. Desigur, ai și tu nevoie de o mică pauză. Ieși pe afară la o plimbare, citește, delectează-te cu un episod dintr-un serial, de preferat nu un serial întreg cum am menționat anterior…

  1. Dormi!

Un mic sfat ce are legătură cu cel de mai sus, dar care se referă mai mult la nevoile fiziologice și la stresul acumulat. Știm cu toții că în sesiune fiecare oră, zi, noapte contează și că dacă ai mâine examen, cumva dintr-o zi de învățat ajungi să ai două pentru că noaptea devine și ea zi și tot așa. Sfatul meu este să ai grijă de tine și, odată ce simți că nu mai poți, să dormi. Nu te neglija, respectă-ți orele de somn și mănâncă la timp. Energia este etalonul fundamental al performanței de nivel înalt.

  1. Nu exagera cu dulciurile, energizantele sau cafeaua!

Orice lucru menit să îți aducă energie și poftă de învățat, în cantități prea mari, îți poate aduce chiar contrariul. Așa că ai grijă la ce consumi, cum și cât și, după cum am scris mai sus, DORMI!

  1. Ce e în trecut, lasă în trecut!

Să zicem că un examen a trecut și poate nu te-ai descurcat atât de bine pe cum îți doreai la acesta. Sau poate chiar te cuprinde teama că nu îl vei trece. Scapă cât poți tu de repede de acest sentiment și lasă totul în trecut. Ce a fost, a fost. Nu te mai gândi la ce ai fi putut să scrii mai bine, nu te acuza că nu ai învățat suficient, ci concentrează-te pe următoarele examene. Lasă în trecut ce ține de trecut!

Acestea fiind spuse, sper că articolul v-a fost de folos sau că, în cazul în care v-ați regăsit în vreuna dintre situațiile prezentate ați zâmbit, încărcându-vă cu energie pozitivă pentru ce urmează.

Baftă în  sesiune!

Poți avea succes dacă ceilalți nu cred în tine, dar nu poți avea succes dacă tu nu crezi în tine.

Articol redactat de Ioana Țanea și Ana Tătulescu

ASCIG - Asociaţia Studenţilor în Contabilitate şi Informatică de Gestiune

Abonează-te
Date de contact

Website realizat de AlstenSoft.ro